Onlangs was ik bij het seminar Millionairs Mind Intensive in de RAI in Amsterdam met nog 2500 anderen mensen. Dit seminar werd gegeven door T. Harv Eker die het boek “Miljonairs Brein Ontrafeld” schreef en hij vertelde samen met een aantal andere sprekers hoe hij het “miljonairs brein” heeft ontrafeld en welke mindset je nodig hebt om ook als miljonair te leven.
Nu denk je misschien: wat heb je eraan en waarom zou je dat willen? Datzelfde had ik ook! Ik dacht: “ja ja, en dan vertellen ze me in één weekend zeker hoe ik ineens miljonair kan worden.” Ik moest het nog maar zien.
Toch was er iets wat me wel aansprak. Namelijk, het gaat niet zozeer om het geld alleen, maar juist om het idee dat als je veel geld hebt, je ook veel mooie dingen kunt doen voor de wereld. Precies mijn missie, dus het heeft eerder te maken met de mindset die je kan helpen om jouw dromen waar te maken. “Als je altijd denkt dat je maar een dubbeltje waard bent, zul je nooit een kwartje worden”, die quote hoorde ik 2 jaar geleden al tijdens mijn opleiding NLP en hij kwam nu weer voorbij. Het gaat erom dat je groot mag denken, groter dan je eigenlijk durft. Niet voor niets worden er ongelooflijke en soms gekke stappen gezet door mensen die groot dromen. Om maar iets te noemen: een tochtje in de ruimte dat tegenwoordig mogelijk is.
Millionair Mindset
Goed, de mindset dus. Een reden om miljonair te willen zijn is dat je dan “vrij van geld” bent. Als je vrij van geld bent kunt je dingen gaan doen die goed zijn voor jou en voor de wereld. Allereerst is het dus handig om jezelf vrij te maken van geld. Hoe doe je dat? Door geld apart te zetten, te investeren en vooral ook geld uit te geven, niet alles oppotten, maar het laten groeien.
Deze manier van verdelen van je inkomsten zorgen ervoor dat je geld laat groeien en tevens ook geld aantrekt. Tijdens het weekend gingen we ervan uit dat alles energie is, dus geld is ook energie. En alles wat je aandacht geeft, dat groeit. Als je dus geen tijd besteed aan geld (bijvoorbeeld je administratie of je online rekening bekijken o.i.d.) dan zal je geld zeker niet groeien. Geef je er veel aandacht aan, dan zal je geld ook groeien.
Geloof het of niet maar ik ben meer tijd gaan besteden aan mijn geld:
- Waar gaat het geld naartoe?
- Waar komt het geld binnen?
- Waardoor komt het geld binnen?
- Wat kan ik doen om nog meer geld te genereren?
En het werkt, want er komt weer meer geld binnen. Mijn mindset ten aanzien van geld is namelijk (weer) veranderd. En gek genoeg, had ik het al eens een keer zo gedaan…
Je overtuiging over geld
Vóór het weekend dacht ik nog dat geld vies was. Ik vond dat, omdat ik in mijn omgeving zag dat mensen met geld helemaal geen leuke mensen zijn en ik vond ze vooral egocentrisch en materialistisch. Sommige mensen met veel geld zullen dat ongetwijfeld ook zijn, maar niet allemaal.
Tijdens het weekend werd tevens gevraagd naar jouw referentiekader met betrekking tot geld. Vragen als:
- Hoe denken je ouders over geld?
- Wie beheert bij je ouders het geld, je vader of je moeder?
- Wat hoorde je vroeger als het over geld ging?
Dit soort vragen zette me aan het denken. In het begin van mijn leven was er nauwelijks geld, maar dat heb ik gelukkig nooit bewust mee hoeven maken. Toen ik wat ouder was, wilde ik natuurlijk graag dingen krijgen die andere kinderen ook kregen en dan hoorde ik wel eens “Nee, dat gaan we niet doen, want dan blijven we bezig” of “Er is niet genoeg”. Waarbij ik graag meteen duidelijk wil maken dat ik nooit iets tekort gekomen ben! Het is meer dat ik het hoorde als kind en dat dat ervoor zorgde dat ik dacht dat ik op die manier met geld om hoorde te gaan. Toen ik in de puberteit zat heb ik me dan ook voorgenomen om flink wat geld te verdienen als ik een baan had. Dat gebeurde ook. Toen ik net begon met werken had ik veel geld, ik kocht alles wat ik wilde. Ik besteedde ook veel aandacht aan geld, deed netjes mijn administratie, bekeek bijna elke dag mijn bankrekening om te zien wat er in en uit was gegaan en gaf het geld ook gewoon uit. Ik dacht zelfs na over mijn pensioen op mijn 22e, want dat bouwde ik toen nog niet op via mijn werk. Kortom, aandacht voor geld, daar had het mee te maken. Nou heb ik lieve ouders die mij hebben geleerd hoe ik mijn administratie kan doen en dat scheelt enorm.
Doorbreken van je overtuiging over geld
Toch hebben de overtuigingen van vroeger blijkbaar nog steeds effect op me. Tijdens het seminar kwam naar voren dat die overtuiging “het is niet genoeg” ook wel voorkomt bij andere zaken dan geld in mijn leven. Ik kan altijd meer willen en daarmee grenzen overschrijden, zowel die van mijzelf als die van anderen. Aan het einde van het weekend kon iedereen afscheid nemen door op een houten pijl, van ong. 70 cm lang met een doorsnee van 7 mm en een stalen punt (niet scherp), jouw beperkende overtuiging te schrijven. Deze pijl ging ik breken, net als alle anderen, als symbool voor het doorbreken van die overtuiging. En niet gewoon met mijn handen… nee, met mijn keel! Het was een gekke gewaarwording om dit te doen. Natuurlijk was alles goed doordacht en had iedereen een veiligheidsbril op, zodat er geen splinters in ogen terecht zouden komen. Ook moest ik een formulier tekenen dat ik dit echt volle verstand deed en dat de risico’s voor mezelf waren. De een hield de pijl tegen en de ander liep met de pijl op zijn keel, als het ware door de pijl heen, waardoor deze brak. Nou daar ging ik, knak! En zie hier het resultaat. Keurig in tweeën en precies op het punt waar mijn tekst met de beperkende overtuiging ophield. Bizar! Enne… Don’t Try This At Home ;-).
Wat mij het meeste opviel is dat het nauwelijks weerstand kostte om door de pijl heen te lopen. Het deed niet zeer en het ding knakte bijna meteen! Kortom mijn les was: als ik iets echt graag wil, dan is er weinig weerstand en ik wilde me heel graag weer “goed genoeg” voelen. Dat was namelijk waar ik aan dacht terwijl ik door de pijl heen liep. Voor mij een fijne beleving, want dat betekent ook dat ik veel geld mag verdienen om heel veel mooie dingen mee te doen.
Herken je dit verhaal? Heb jij ook bepaalde beperkende overtuigingen over geld? Of het gevoel dat je niet goed genoeg bent?
Ik ben benieuwd naar jouw reactie!
In mijn volgende blog wat tips die ik tijdens dit event kreeg, die ik graag met je wil delen.
Wat een mooi en herkenbaar verhaal.
Ik heb ingeprent gekregen dat ik eerst geld moest hebben alvorens ik iets kon ondernemen. Mijn ouders spaarden voor een huis en kochten dat pas toen het geld er was. Ik kocht zo’n 25 jaar geleden met mijn partner een huis met een volledige hypotheek, tot grote afkeuring van mijn vader. Hij vond dat ik onverantwoord met mijn geld om ging.
De ommekeer in mijn leven kwam toen ik 39 jaar oud, zó boos op mijn vader werd en hem zei dat hij zich niet langer met mijn financiele zaken moest bemoeien. Onze relatie veranderede totaal. Opeens nam hij me serieus. (en ik mezelf). Een jaar later ging ik scheiden, was financieel zelfstandig, nam ontslag, ging als zzp-er verder en het goed betaalde werk werd me bij wijze van spreken in de schoot geworpen.
Er zijn de afgelopen jaren momenten geweest dat er geen werk was en mijn banksaldo onder 0 dreigde te raken. En steeds weer op zo’n moment werd ik ‘gered’. Steeds (3 x) kwam er uit totaal onverwachte hoek een nieuwe geldstroom op mijn pad.
Ja, mijn relatie tot geld is een hele fijne. Ik vertrouw er ondertussen helemaal op dat het er is als ik het nodig heb. En dat is gebleken.
Hoi Cora, dank je wel voor je mooie reactie! Heel herkenbaar ook jouw verhaal. Hetzelfde heb ik ook gemerkt. Zodra je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen leven en daden geeft dat veel vertrouwen heb ik gemerkt. Het is een groot vertrouwen dat er altijd een oplossing is. Het heeft te maken met accepteren dat iets is zoals het is en het weer durven loslaten, is mijn ervaring. En vooral je ‘bestelling’ plaatsen bij het ‘universum’, wel een die je echt graag wilt, want de consequenties horen daar ook bij. Het gaat dus om te juiste ‘bestelling’. Wat fijn ook om te lezen dat je toen je tegen je vader zei dat je het ‘zelf’ wilde doen, hij daardoor eigenlijk meer respect kreeg. Ja, ben het helemaal met je eens dat dat te maken heeft met respect voor jezelf. Wat ik ook heb gemerkt is dat een familieband best een grote rol kan spelen in je overtuigingen. Mijn moeder hoorde bijv. weer van haar vader hoe ze om moest gaan met geld (in de oorlog was er zeker niet genoeg met 7 kinderen), je raad het al, dat heeft natuurlijk ook effect gehad op haar. Misschien heeft je vader hier ook wel mee te maken gehad? Er valt nog zoveel over te zeggen… Ik wil je nogmaals graag bedanken voor je mooie bijdrage aan deze blog.
Hartelijke groet,
Jorinde
Leuk blog Jorinde. Het zet me weer aan het denken ;-)..
Hoi Frank, dank voor je reactie. Het heeft mij ook aan het denken gezet en daarom vind ik het fijn om te delen. Ben benieuwd wat je bevindingen zijn :).
Hartelijke groet,
Jorinde
Hoi Jorinde,
Wat een mooi verhaal en een prachtige ervaring! Voor mij een goede herinnering om meer aandacht te geven aan geld. Dat wat je aandacht geeft, groeit. Wellicht zit er bij mij ook nog een overtuiging over mensen met veel geld… Goed om eens over na te denken. Mooi dat je je persoonlijke verhaal wil delen.
Groetjes Minjon.
Hoi Minjon,
Dank je wel, het is graag gedaan. Ik denk dat het eigenlijk met alles (ja alles ;)) zo werkt. Als je je dingen met aandacht doet zal het makkelijker gaan en is het gewoon goed. En mijn oma zei altijd: “Het komt soms anders, maar het komt altijd goed”. Het is misschien vanuit de NLP-gedachte ook mooi om eens iemand te modelleren die veel geld heeft en er ook nog eens iets heel moois mee doet? Ik vind het in ieder geval boeiend en grappig genoeg ontmoet ik steeds meer van deze succesvolle mensen, succesvol in het zich laten leiden door het hart :).
Hartelijke groet,
Jorinde